Put sommeren på glas

Den danske natur er fuld af spiselige lækkerier næsten hele året rundt, men særligt om sommeren er det et regulært skatkammer fuld af bær, planter, svampe, tang, muslinger og frugter. Vil du gerne forlænge de lyse tider lidt, kan du sylte, tørre og henkoge sommerens smagsfulde råvarer. Nedenfor viser vi dig hvordan.

  • Genfind sommeren i december

    Syltede kirsebær

    Forevig smagen af sommer

    Lav et par glas med syltede fuglekirsebær, og gem dem til julens kirsebærsovs eller spis dem til bagt creme, prinsessebudding eller fløderand.

    Se mere

Forlæng smagen af sommer

Nå du først er blevet fortrolig med naturen og de gode voksesteder og plukketidspunkter, kommer du sjældent tomhændet hjem. Du vil føle det som en gave at spise et måltid, der er lavet med råvarer, du selv har fundet.

På offentlige ejede arealer må du plukker planter, bær, svampe og nødder til eget forbrug - normalt defineret som en pose om dagen. Brug en rosensaks eller en skarp kniv og læg planterne i en plasticpose eller endnu bedre i en kurv med et vådt klæde over. Er du på svampejagt så husk en lille stiv børste og en flad kurv.

Husk at bruge dine sanser når du er ude at samle. Duft og smag dig frem og opdag nyde sider af den danske natur. God jagt.

  • Put sommeren på glas

    Brombærmarmelade

    Sommerens mørke bær

    En skøn opskrift på en helt klassisk brombærsyltetøj. Tilsæt citronverbena, citronmelisse eller mynte, når du tager gryden af, for at give den ekstra smag. Skal dit syltetøj bruges til dessert, kan du smage den til med eau-de-vie, gin eller en god rom.

    Opskrift

De søde brombær

Brombær er ikke kun én art, men op imod 90 forskellige småarter. Fælles for dem er, at stænglerne er mere eller mindre tornede, nedliggende og ofte flere meter lange.

Bladene er i reglen femdelte, svagt hårede og med takket kant. De sorte frugter varierer meget i størrelse og smag. Finder man brombær, der er blå som blåbær, er der sandsynligvis tale om korbær – de kan også sagtens spises. Udbredelsen af de forskellige arter varierer lidt henover landet. Kig efter dem i skove, krat og langs levende hegn og diger, eller brug VILD MAD-app’en!

De første bær er i reglen bedst – de er både størst og sødest. Senere på året har en del af småfrugterne svært ved at modne. Brug de bedste bær rå til pandekager, på tykmælk, i is eller bag en tærte med dem. De senere bær kan koges med lidt sukker og citron eller cidereddike til marmelade, eller bruges i drikke eller sorbet. Som andre bær kan brombær fint fryses ned.

Her får du vores bedste opskrift på brombærsorbet. Du skal bruge 600 g brombær, 4 dl vand og 300 g sukker. Smelt sukkeret i vandet, køl af, og blend sukkerlagen med brombærrene. Lad massen passere gennem en sigte, og frys den til is på en ismaskine.

  • Put sommeren på glas

    Blommesaft

    Til de varme sommerdage

    Skøn blommesaft der nydes bedst iskold, fortyndet med vand. Saften smager også meget dejligt, hvis du varmer den op med en kanelstang og et par grønne kardemommekapsler eller et stykke frisk ingefær og drikker den som aftensjælevarmer.

    Opskrift

De danske blommer

Når de danske blommer er plukkemodne, er de klar til at blive nydt i diverse tærter, safter, marmelader og chutneys.

Du kan finde den saftige stenfrugt, som eksisterer i både blåviolette, gule og grønne farver, i haver, på markeder eller i supermarkeder. Du kan også selv gå på jagt efter mirabelleblommer i naturen, hvor de findes forvildet eller plantet i krat, ved hegn eller i gamle bondehaver.

Blommerne kan høstes helt frem til oktober, og hvis du vil gemme nogle af dem til senere på sæsonen, kan de let fryses ned – her kan det dog være en god idé at tage stenene ud først.

  • Put sommeren på glas

    Hindbærsylt med rosmarin

    Danske sommerbær

    En nem og hurtig sylt til morgenbordet, eller pandekagerne. Rosmarinen og cidereddiken, giver sylten kant og karakter.

    Opskriften anbefaler friske hindbær, men frosne kan også gøre det, så skal du bare huske at koge hele herligheden igennem.

    Find opskrift

Put sommeren på glas

Gode tips

• Et tip til at forlænge glæden af de mange skønne kirsebær er at fryse dem ned. De store bær egner sig særligt til det. Brug dem så til julens risalamande eller lav din egen brændevin – der faktisk kan holde sig op til et helt år.
• Havtorn kan være svær at plukke, men den bedste metode er at klippe grenene med bær af og lægge dem i fryseren. Når de er frosset, tages de ud og bankes let af med det samme. Hvis man venter med at plukke frugten til sidst på sæsonen og den har fået lidt frost, kan den være mildnet lidt i smagen.
• Navnet 'brombær' er afledt af bremmel, der betyder tornet busk